Günlük İyot İhtiyacı; İyot Doğada dağınık halde bulunan, kimyanın halogenler grubunun 4. elementidir. iyot iki atomlu moleküler yapıya sahip olan, sembolü "I" ile gösterilen saf eleman haliyle katı, erime halinde buharlaşan; buharlaşma esnasında zehirli gaz çıkaran bir maddedir. Normal sıcaklıkta siyaha yakın erime noktasında menekşe rengini alan bir yapıya sahip olduğundan Yunanca' da menekşe anlamına gelen "iyot" ismini almış dilimize de Yunanca' dan girmiştir.
İyot tabiatta serbest bir şekilde bulunamaz. Yeryüzünde dağınık biçimde değişik materyallerin bileşiminde bulunan iyot için verilebilecek en iyi örnek deniz suyu ve deniz mahsülleridir. İyot elde ediminin en önemli kaynağı ise Şili Güherçilesi bileşenindeki sodyum iyodattır. İyot ve iyot elementinin doğada ve tıp biliminde kullanım alanı oldukça fazladır.
İyotun sağlık açısından önemi çok bilinmediği için kullanım alışkanlıkları hakkında sıkıntılar yaşanır. Gelişen ve ilerleyen teknoloji sayesinde yapılan incelemeler sonucu vücudun hemen her hücresinin iyot bileşeninden oluştuğu saptanmıştır. O denli önemlidir ki iyot, bilim insanları tarafından önemlilik derecesi saptanmasıyla en baş tüketim gıdası olan sofra tuzlarına iyot eklenmiş ve hayatımıza en ön sıradan dahil edilmiştir.
İyot eksikliğinde insan vücudunda ciddi hasarlar oluşacağı için, iyot kullanımı sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme açısından çok önemli aksatılmaması gereken bir kıstastır. İyot eksikliği troid bezlerinin hasar alıp ileri seviyede kansere dönüşebilecek rahatsızlıklardan tutun da zeka geriliğine, çocuklarda gelişim bozukluğu, metabolizmal rahatsızlıklar, depresif haller, kronik yorgunluk vakalarına kadar bir çok rahatsızlığın ön ayağıdır.
Bu bakımdan iyot miktarı günlük kullanım açısından dikkate alınması gereken bir mineraldir.
Günlük İyot İhtiyacı;
İyot eksikliği birçok hastalığın temel nedenidir. Başta troid hastalıklarının temel nedeni olarak gösterilen iyot eksikliği insan vücudu için çok gereklidir.
İyot insan vücudunda günlük olarak gerekli bir biçimde sağlıklı yaşam standardı haline getirdikleri beslenme biçimi içerisinde bulunmazsa troid rahatsızlıklarına paralel olarak da guatr hastalıkları oluşur. Guatr hastalığı ise insan vücudunun metabolizmal faaliyetlerinin bozulmasına, sinir sisteminin zayıflamasına neden olur. İyot eksikliği zihinsel geriliğe, gelişim çağındaki çocukların gelişim bozukluklarına, sinir sisteminin çökmesine varıncaya kadar insan vücudunda ciddi hasarlar bırakan önemli ve gerekli bir bileşendir.
Yetişkinlerde Günlük İyot İhtiyacı
Yetişkin insan vücudunun günlük iyot kullanım ihtiyacı yaşa göre 100 ila 300 mikrogram (mcg) arasında değişim gösterir.
Bebeklerde Günlük İyot İhtiyacı
Bebeklerde (7-12 ay) iyot ayarı ise günlük 130 mcg'dir. Bu ölçüde iyot almayan bebeklerde hipotroid, guatr, zeka fonksiyon geriliği, sinir sistemi çökmesi, büyüme ve mental geriliği görülebilir.
İyot Bakımından En Zengin Yiyecekler
- Su
- Süt
- Yumurta
- Beyaz peynir
- Yoğurt
- Ekmek
- Tavuk
- Bakliyat
İyot Bakımından En Zengin Yiyecekler- Deniz ve deniz mahsülleridir.