{ "title": "Soğanda İyot Varmı", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Soganda-Iyot-Varmi-92.jpg", "date": "21.01.2024 01:30:20", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "Soğanda İyot Varmı; Soğan ülkemizde Anadolu'nun birçok yerinde yetişen, kültür çeşitleri ise tüm toprak çeşitlerinde boy gösteren zambakgiller ailesinden olan yenilebilir cinsteki yeşil uzun şekilde veya yumrumsu bitkilere soğan denir. Soğan pişirilen yemeklere lezzet katmak amacıyla hemen her yemeğin tadına tat katan çiğ de tüketilebilen insan vücudu için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Soğanın içerisinde çeşitli vitaminler bulunur ve besin değeri yüksek, besleyici bir besindir. İçinde kükürt bulunur ve bu madde soğanın acı olmasını, göz yaşartıcı bir etkiye sahip olmasını tetikler.

Soğan, vücudu mikroplardan koruma özelliğine sahip direnç arttırıcı özellik gösteren bir bitki olduğundan çiğ tüketilmesi halinde daha yararlıdır ancak çiğ tüketildiğinde keskin bir kokusu olduğu için pişirilerek tüketilmesi daha etik olur. Toplum içine çıkılmadığı zamanlarda çiğ tüketilen soğanın ardından kereviz sapı, sedef otu, karanfil gibi bitkiler çiğnenirse koku hafifletilebilir. Ancak toplum içerisine çıkılacağı zaman soğanı çiğ tüketmek kötü kokması sebebiyle çok sakıncalıdır.

Soğanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tüketilen her besinde olduğu gibi soğan bitkisini de tüketirken faydaları ve zararları göz önünde bulundurulmalıdır. Soğan içeriğindeki farklı bileşenler nedeniyle vücutta rahatsız edici reaksiyonlara da neden olabilir. Soğan doğal bir antibiyotiktir vücutta biriken zararlı mikropların vücuttan atılmasını sağlar. İdrar yollarıyla alakalı sıkıntıların giderilmesinde faydalıdır; idrar söktürücü etkisinin varlığı sebebiyle böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olup, böbrek ağrısın azaltır. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağladığı için kilo vermeye de yardımcıdır. Yorgunluğu dindirir. Egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarında; dolama ve arpacıkta yüzeysel kullanıldığında da oldukça etkilidir. Kalbi kuvvetlendirir, damar yollarını açar. Öksürüğe iyi gelir, bronşları açar. Soğanın faydaları saymakla bitmez çok faydalı bir bitki insan vücuduna çok yarayan bir besindir.

Soğanın iştah açıcı etkisi de olduğundan diyet yapanların tüketmesi zararlı olabilir, Soğanın tabaka tabaka içerisinde bulunan zar şeklindeki yapı mide ağrısına sebep olabilir; mide ağrısı olanlar soğanı çiğ tüketmemelidir.

Soğanda İyot Var mı?

Soğan bileşiminde; amino asitler, şeker, sabit ve uçucu yağlar vardır. Soğanın içinde A, B, C vitamenleri, kükürt, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor bulunur. Ayrıca guatrojen içeren besinlerin başında gelen soğan, iyot minerali açısından da zengin bir besindir.
" } ] }