{ "title": "Radyoaktif İyot", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Radyoaktif-Iyot-59.jpg", "date": "20.01.2024 19:01:36", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Radyoaktif iyot, vücutta yer alan bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle tiroit ameliyatı sonrasında burada kalan hücrelerin yok edilmesi için uygulanan yöntemler içerisinde yer alır. Tiroit bezinin hormon yapısı içerisinde bulunan iyot kullanımı sayesinde radyoaktif olarak yaydığı ışınlar ile bu bölümde bulunan zararlı kanser hücrelerinin öldürülmesi sağlanır. Gerekli tedavi için uygulamanın yapılmasında nükleer tıp uzmanlarının araştırarak uygulamaya karar vermesi gerekir. Hastada bir santimin üzerinde kanser saptanan bulgularda Radyoaktif iyot uygulaması gerçekleştirilebilir. Bir santimin altında bulunan kanser hücrelerinde Radyoaktif iyot kullanılması sakınca yaratabilir. Radyoaktif iyot tedavisi uygulanan hastaların filmlerinin ve kan tetkiklerinin takip edilmesi için bu işlem uygulanır. Kullanılan yöntemde diğer organlara yayılmış olan tiroit kanserinin tedavisi için de kullanılabilir. Çeşitli bölümlere yayılan kanser hücrelerinin tutularak yok edilmesini sağlar.

Radyoaktif iyot uygulaması

Uygulamanın oldukça kolay olmasının yanı sıra sıvı olarak veya kapsül şeklinde ağızdan verilerek yapıldığı belirtilir. Uygulanacak olan hastanın 2 gün kadar duvarları kurşun yapıda olan özel odalarda kalması son derece önemlidir. Kendisi için fayda sağlayacak yöntem olan hastada radyoaktif ışınların başka kişilere yayılmasını engellemek için belirli noktalara dikkat edilerek uygulaması yapılır. Emziren kişilere veya hamilelere uygulanması zararlı olabilir.

Radyoaktif iyot, özellikle hipertiroidiiiii bulunan ve guatr hastalığı olan kişilere ağız yoluyla uygulanarak Radyoaktif iyot kapsülü ile tedavi edilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hastanın hastanede kalmasına gerekmezken; düşük dozlarda ayakta uygulanan yöntemdir. Hastadan hastaya göre karar verilerek uygulanan bu yöntemde yan etki görülmez. Oldukça başarılı etkiye sahip olan Radyoaktif iyot tedavisi ile guatr tedavisi sağlanır. Pahalı ve yan etkileri fazla olan ilaçlarla yapılan uygulamalara göre daha kolay olması ile ses tellerinin zarar görmesi veya vücudun kalsiyum metabolizmasını düzenleyen bezleri çarpması gibi problemler bulunmadığı için Radyoaktif iyot tedavisi en çok kullanılan yöntem içerisinde bulunmaktadır.

Radyoaktif iyot, tedavinin uygulanması için hastaya ameliyattan sonra cerrahi operasyondan 4 hafta sonra işlem uygulanmaya başlanır. Foliküller kanserlerde uygulama gerçekleştirilir. Özellikle boyun bölgesinde radyasyon alınması için kötü hücrelerin tipinde tedavi amaçlı kullanılması gerekir Radyoaktif iyot tedavisi uygulanacak hastanın sabah 6 saat öncesinde aç kalması gerekir. Gerekli tahlillerinin yapılmasının ardından radyoaktif tedavi kurşunla kapalı odada uygulanır. Ağızdan kapsül şeklinde de hastaya verilirken aldığı doza bağlı olarak bu odada kalma süresi beş güne kadar ulaşabilir. Hastaya verilen kapsülün hiçbir tadı ve kokusu yoktur. Tedavi esnasında iken hastanın bir şey hissetmediği belirtilir. Diğer tedavi yöntemleri içerisinde bulunan saç dökülmesi gibi problemler görülmez.

Mide ve bağırsak bölümünde yan etkileri olduğu belirtilmemektedir. Tedavi esnasında hastanın tükürük bezlerine zarar verilmemesi için bazı yöntemler uygulanır. Bu süreç içerisinde hastanın bol su tüketmesi, günlük duş alması, vücutta bulunan radyasyonun giderilmesi için tavsiye edilir.

Radyoaktif iyot, tedavisi uygulanan hastanın ziyaretçisi kesinlikle olamaz. Gerekli ihtiyaçları sağlık personeli tarafından karşılanır. Tedavi süresi içerisinde başarılı sonuç alınması için bu uygulamalara uyulması son derece önemlidir. Bu uygulama sayesinde tiroidin kanser hücrelerinin vücuttan giderilmesi sağlanır. Yüksek başarı oranı bulunmaktadır.
" } ] }