{ "title": "İyot", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-96.jpg", "date": "21.01.2024 14:34:18", "author": "Oğulcan Uğurlu", "article": [ { "article": "İyot, sembolü I, atom numarası 53 CAS numarası 7553-56-2 erime noktası 113,7 °C kaynama noktası 184,3 °C atom kütlesi 126,90447 olan kimyasal bir elementtir. Halojenlerin en az reaktif olanı, Astatin'den sonra en elektropozitif olan elementtir. İyot başlıca tıpta, fotoğrafçılıkta ve boya imalatında kullanılan kimyasal elementtir. İyot vücudun tiroit hormonu üretebilmesi için kullandığı mineraldir.

İyot faydaları kalorileri yakarak enerji seviyesini koruma şeklinin düzenlenmesinde rol oynar. Vücudun güçlü tırnaklar, kemikler ve sağlıklı sağlam saçlar sahibi olmasına yardımcı olur. Beden üzerindeki yaraların geçmesinde yardımcı olur. Vücudun büyümesinde ve gelişmesinde üreme sisteminin olgunlaşmasında etkin bir elementtir.

İyot eksikliği belirtileri Dünya Sağlık Örgütüne göre iyot eksikliği zekâ geriliğinin başlıca nedenlerindendir. Diğer belirtiler ise kötü işleyen metabolizma, pullu cilt, sıra dışı kilo alımı, sürekli yorgunluk hali, kabızlık durumu, guatr ve büyüme bozuklukları belirtiler arasındadır.

İyot hangi besinlerde bulunur? Deniz ürünleri iyot bakımından sıralamada başı çekmektedir. Diğerleri ise deniz yosunu, iyotlu tuz bu sıralamaya girmektedir. Eğer düzenli olarak deniz ürünü tüketmiyorsanız ya da tuz kullanımınız kısıtlı ise yaşınız ve cinsiyetinize göre belirlenmiş uygun düzeyde iyot takviyesinde bulunmak gerekebilir. Çoğu kişiler için iyot kullanım miktarı günlük 150 mcg'dir. Eğer guatr, tiroit veya bilinen bir iyot eksikliği varsa iyot takviyesinden önce doktora başvurmanız gerekir. Hamileyseniz diyet programınız içinde özellikle yeterli derecede çinko, B12 vitaminin yanı sıra iyot kullanımının önemli bir yeri vardır.

Gebelikte iyot eksikliği belirtileri bilişsel bozukluklara yol açabilir. Bu hasarlar genellikle kalıcı ve geri dönüşsüz olan bozukluklardır.
" } ] }