{ "title": "İyot Simgesi", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-Simgesi-36.jpg", "date": "19.01.2024 14:59:36", "author": "derya han", "article": [ { "article": "İyot simgesi, Atom numarası ise 53 olarak ifade edilen bir elementtir. Simgesi ise I olarak gösterilir. İyot tıpta fotoğrafçılıkta boya imalatında gibi birçok yerde kullanımı yaygın olan bir elementtir. Aynı zamanda birçok canlı üzerinde bulunması da gereken bir maddedir. İyot simgesi 1811 yılında B. Courtois tarafından deniz bitkilerinden soda elde edilmesi ile geriye kalmış olan artıklardan elde edilmiş olan halojen grubuna dahil edilen bir kimyasal maddedir.

İyot simgesi özellikleri nelerdir?

Bu maddenin temel özelliklerine ise J. L. Gay - Lussac tarafından ulaşılmıştır. İyot simgesi halojenlerin en az reaktif olan ve astantin elementinden sonra ise en elektropozitif olan bir elementtir. Aynı zamanda iki atomlu moleküler bir yapıya da sahiptir. İyot simgesinin -1 yüklü olan haline iyodür denilmektedir. İyot ise sadece deniz suyunda çözünür bir yapıya sahip iyodür olarak bulunur ve bazı toprak yapılarında minerallerde ve bazı deniz mahsulünde de bulunabilecek olan bir maddedir. Örneğin balık üzerinde bol miktarda iyot bulunur. Deniz suyunda ise daha az miktarda bulunmasına karşın deniz bitkilerinde daha fazla oran ile toplanmıştır.

İyot simgesi nerelerde kullanılır?

İyot simgesi özellikle ilaç yapımı aşamasında daha fazla kullanılmaktadır. Bunun dışında tuzlarda, gıda katkılarında, boyalarda ve fotoğrafçılıkta da çok fazla kullanılmaktadır. Bütün bunların haricinde ise tentürdiyot maddesi içerisinde de iyot yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ise iyot apseli olan dişler için tedavi yöntemi amaçlı olarak kullanılırdı. İyot maddesi dişi renklendirmeye neden olabilecek bir maddedir. İyot simgesi serbest bir hal içinde yeryüzünde bulunmayan bir elementtir. Deniz suyunda bir litre için yaklaşık olarak iki ya da üç miligram kadar iyot bulunmaktadır. Yeryüzünde dağınık olan iyot iyot bileşikleri şeklinde yer alır. Alkol ve su ile yapılan çözeltileri kahve rengindedir. Diğer çözelti renkleri ise menekşe rengini almaktadır. Buharı da menekşe renginde çıkar. Diğer halojen elementlere göre daha çok aktiftir. İyot fazlalığının en çok olduğu ülke Şili'dir. Yer yüzünde yer alan tüm elementler içerisinde çokluk sıralamasına içinde 28'inci olarak bilinmektedir.
" } ] }