{ "title": "İyot Hapı", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-Hapi-61.jpg", "date": "19.01.2024 21:42:11", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "İyot hapı; Radyasyonu önlemekte kullanılan en çok önerilen haptır. Radyoaktif olmayan iyot bileşiklerinden oluşmaktadır.

Radyoaktif bir tehlike durumunda iyot haplarının dağıtımı, kullanımı ve uygulama süresi konularındaki duyurular resmi makamlarda medya aracılığıyla yapılmaktadır. İyot hapları böyle bir duyuru yapılmadıkça kesinlikle kullanılmamalıdır.

İyot hapı nasıl kullanılmalıdır?

İyot hapı mümkün olduğunca tok karna alınmalıdır. Kolaylık sağlanmak amacıyla bir sıvı içerisinde eritilip de içilebilmektedir. İyot hapları genellikle iyi tolere edilmektedir. Sindirim bozuklukları gibi yan etkileri olsa da uygulama bırakıldığı takdirde yan etkileri de ortadan kalkmaktadır. Ancak yan etkilerin uzun sürelerde devam etmesi durumunda doktora başvurulması şiddetle önerilmektedir. Hipertroit tedavisi gören kişiler iyot hapları aldıkları süreler boyunca tedaviye devam etmelidir. Ancak tehlike durumu sona erdiği takdirde doktora başvurmalıdırlar. İyot hapı aldıktan sonra 1 hafta ya da 3 ay içerisinde çarpıntı, kilo kaybı vb. Gibi durumlarda doktora başvurulması önerilmektedir.

İyot hapı ne zaman kullanılmalıdır?

İyot hapının radyoaktiviteye maruz kalınmadan 6 saat öncesinde alınması durumunda en yüksek korumayı sağlamaktadır. Ancak radyoaktiviteye maruz kalınmasından sonraki ilk 10 saatten sonra alınmasının kişiye hiçbir yararı yoktur. Bir iyot hapının dozu kişiye 24 saat koruma sağlamaktadır.
" } ] }