İyot hangi besinlerde var; denilince herkesi aklına genellikle deniz mahsullerinin gelmesi oldukça normaldir. İyot aslında bir çeşit elementtir. Bu element insan vücudu için oldukça faydalı olmasının yanı sıra fazlalığı da bir kısım hastalıkları tetikler. İyot fazlalığının neden olduğu hastalıkların başında tiroit hastalığı gelmektedir. Hastalıkların tedavisi ve hasta olmaktan kendimizi koruyabilmek için çok fazla iyot içeren besin maddelerinin iyi bilinmesi çok önemlidir. Günümüzde birçok hastalığın etkin tedavi edilmesi ve sağlıklı yaşam için beslenmenin çok ehemmiyetli olduğu uzmanlar tarafından her fırsatta dile getirilmektedir. Bu nedenle beslenme düzenimiz içerisinde yer alan besin maddelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekli olabilir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek bunu bedenimize borçluyuz. Bunun için günlük ne kadar iyot alınması gerektiğinin çok iyi bilinmesi gerekir. Miktar yaşa göre değişiklik göstermektedir. Yetişkinlerde günlük iyot alım miktarı 150 mikrogram iken bu miktar 9 yaşına kadar olan çocuklarda 90, üzerinde ise 120 mikrogramdır.
İyot hangi besinlerde vardır?
İyot yönünden en zengin besin maddesi deniz ürünleridir. Her deniz ürünün bir miktar iyot içerse de iyot yönünden en zengin olan balık türleri deniz ve okyanusta yaşayan balıklardır. Özellikle tuzlu su balıklarından olan ton balığı, mezgit, karides gibi balık türleri iyot açısından çok yararlıdır.
Soya fasulyesi, ıspanak, kabak, sarımsak, kuru fasulye, pazı gibi sebze türleri iyot yönünden oldukça zengin besin maddeleridir.
Meyveler iyot yönünden sebzeler kadar zengin değildir. Bu nedenle iyot için meyveden ziyade sebze tüketmek daha önemlidir. Meyveler içerisinde çilek içeriğinde bir miktar iyot barındırır.
İyot hangi besinlerde var diye düşünenler için hayvansal gıdalarda iyi alternatiftir. Günlük iyot ihtiyacının yarıdan fazlası bir kâse yoğurtla karşılanabilir. Yine 1 bardak süt de aynı işe yarar.