{ "title": "İyot Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-Hangi-Besinlerde-Bulunur-96.jpg", "date": "20.01.2024 20:41:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İyot hangi besinlerde bulunur, iyot elementi deniz suyu, kayalar ve bazı toprak çeşitlerinde bulunur. Doğadaki en zengin iyot kaynakları deniz balıklarıyla kabuklu deniz canlıları olduğunu da belirtelim. İyot her türlü hayvansal ve bitkisel besinde bulunsa da bölgesel özellikler nedeniyle içerikteki iyot oranı değişim gösterir. İyot bulunan besinler arasında kahvaltılık gevrekler, tahıl ürünleri, süt ürünleri, bazı bitkisel besinler, yumurta gibi yiyeceklerde vardır. Sadece besinlerin içeriğindeki iyot oranı değişkenlik gösterir. İhtiyacınız olan iyot miktarını alabilmek içinde iyot hangi besinlerde bulunur, bunu bilmek gerekir.

İyot sağlığımız için önemli bir mineral olup, tiroit hormonlarının üretiminde etkili olur. Bu hormonların vücudumuzda hücrelerin büyüme hızında, enerji üretimindeki kontrol mekanizmasında, metabolizma hızında önemli faydaları vardır. Hamilelik sürecinde de anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin oluşumunda kilit etken olarak rol oynar. Kadınların bu yüzden hamilelikte ve devamında emzirme sürecinde iyot gereksinimi olur. İyot yeteri kadar alınmadığı takdirde genişleyen tiroit bezi rahatsızlığı olan guatra rahatsızlığı ortaya çıkar. Buna engel olmak içinde tuzların iyotlu olanı üretilmeye başlanmıştır. İyot içeren besinlerinde tüketimine önem vererek, vücudun ihtiyacı olan iyot mineralinin alınması tavsiye edilmektedir. Günlük olarak yetişkin bir kişinin 150 mcg yani 0,00015 gram iyot alması uzmanlarca uygun görülmektedir.

İyot hangi besinlerde bulunur?

Deniz ürünleri: Denizde yaşam süren balıklar en zengin iyot kaynaklarından biridir. Balıkların yaşam sürdüğü bölgeye ve türüne göre özellikle mezgit, ton balığı, soğuk sularda ve derin denizlerde yaşayan balıklarda iyot miktarı yüksektir. Ayrıca karides gibi kabuklu deniz canlıları da içinde iyot bulunan besinler arasındadır.

İyotlu tuz: Besinlerde kullanılan, yemeklerde, salatalara atılan tuzun iyotlu olanını tercih ederseniz, vücudunuzun günlük ihtiyacı olan iyot miktarını karşılamanız mümkün olabilir.

Sebzeler: Özellikle pazı, sarımsak, ıspanak, soya fasulyesi, şalgam, fasulye, kabak gibi sebzelerin içeriğinde bolca iyot bulunmaktadır. Sebze tüketerek hem vitaminlerden faydalanabilir hem de iyot ihtiyacınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Meyvelerden çilek: İyot içeren meyveler çok fazla değildir. Ancak çilek bu açıdan farklıdır. Günde 6-7 adet çilek yiyerek ihtiyacınız olan iyot miktarının %8 kadarını karşılayabilirsiniz.

Süt, peynir, yoğurt ve yumurta: bu besinlerde iyot bakımından zengindir. Günde 1 kâse yoğurt yediğinizde %60 iyot ihtiyacınızı, 1 yumurta yediğinizde %20, 1 bardak süt içerseniz de %40 iyot ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Sizlere iyot hangi besinlerde bulunur bunun hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Ancak günlük ihtiyacınız olan iyot miktarının fazla alınması da tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu tiroit bezlerinin çalışmasını olumsuz şekilde etkiler. Böylece daha fazla kilo almaya başlayabilirsiniz. İhtiyacınızın altında iyot aldığınız takdirde kilo sorunları, depresyon, halsizlik, kolesterol yüksekliği gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle ihtiyacınızdan fazla iyot almamaya özen göstermelisiniz. Vücut sağlığı bir denge içinde yürür. Bu denge bozulursa, vücudunuz hastalıkların etkisi altına girer.
" } ] }