{ "title": "İyot Elementi", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-Elementi-25.jpg", "date": "19.01.2024 12:56:04", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "İyot Elementi, Periyodik cetvelin 1. Sırasında ve 7A grubu içerisinde halojenlerin 4. Sırasında bulunan iyot elementi aktifliği az olan bir element türüdür. İyot elementi kimya sanayinde kullanılırken yakılması halinde dumanı mor şekilde ortaya çıkmaktadır. Birçok sanayi kolu içerisinde iyot elementi bulunduran mineralleri ham madde olarak kullanmaktadır. İyot yer yüzünde bitkilerde, hayvanlarda ve deniz suyunda oldukça fazla bulunmaktadır. Özellikle iyot elementi tuz gölü ve tuzlu deniz suyunda oldukça fazla bulunmaktadır. Özellikle insan yaşamı için önemli bir yere sahip olan tiroit bezlerinin çalışmasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

İyot Elementi Kullanım Alanları

İyot elementinin içerisinde yer alan bileşikler eczacılık ve kimya sanayinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Özellikle sağlık problemleri yaşayan kişilerin tedavileri amacıyla antibiyotik özelliği taşıyan iyot elementi bileşikleri, ilaç yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. Bununla birlikte içerisindeki elementlerin zehirli olması nedeniyle antibiyotik yapımında artık kullanılmaktadır. İyot elementi ayrıca fotoğrafçılık alanında resimlerin kaliteli çıkmasında etkilidir. İyot elementi üzerinde uzmanların yapmış olduğu araştırmalar belli bir dönemden sonra meyvelerini vermeye başlamıştır. İyot elementini içeriği incelenmesiyle birlikte; Yemek sanayi, kimya sanayi, ilaç sanayi, tekstil sanayi gibi birçok alanda iyot elementi bileşenleri kullanılmıştır. Böylelikle iyot içerisinde yer alan mineral ve elementler hayatımız kolaylaşmasında oldukça etkili olmuştur.

İyot Elementinin İnsan Sağlığı Açısından Önemi

Yapılan klinik araştırmalar sonrasında insan vücudunda 35-55 miligram civarında iyot elementi bulunduğu tespit edilmiştir. Bulunan iyot elementi tiroit salgı bezlerinin ana maddesi durumundadır. İnsan vücudu için gerekli olan iyot elementi, tiroit bezleri sayesinde salgılanır ve böylelikle tiroit hastalığının oluşmasını engeller. Bunun yanı sıra hücreler için gerekli olan iyot elementi kana karışarak beynin alt bölgesinde bulunan hipofiz bezleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu hormonların üretilmesini sağlamaktadır.

İyot Elementi Yetersizliği Olumsuz Sonuçları

İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan iyot elementi vücutta alınmaması halinde kişide tiroit rahatsızlığı oluşur. Bunun yanı sıra tiroit elementi eksikliği guatr hastalığının oluşmasına neden olarak boyunda şişlik oluşmasına neden olur. Şayet tiroit hormonları düzenli çalışmaması halinde ilaç tedavisi gerçekleşir. Hatta boyun ve boğaz kısmında oluşan guatr zamanla cerrahi müdahale ile alınmak zorunda kalabilmektedir. İyot elementi bu nedenle insan hayatı için hayati önem taşımaktadır.
" } ] }