{ "title": "İyot Eksikliği Hastalığı", "image": "https://www.iyot.gen.tr/images/Iyot-Eksikligi-Hastaligi-97.jpg", "date": "19.01.2024 00:12:37", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "
İyot Eksikliği Hastalığı, İyot eksikliği, vücudumuzda birçok rahatsızlığa yol açmaktadır. Bunların başında da guatr ve tiroit bezlerinin düzensiz çalışmasının ortaya çıkardığı hastalıklarıdır. Bu hastalığı iyi tanıyıp, eksikliğini gidermek için araştırmalı ve İyot bakımından zengin gıda ve ürünleri tüketme yoluna gitmeliyiz. Bu hastalıklar, daha anne karnında başlayıp çocukluk, gençlik ve yaşlılıkta görülmektedir.

İyot Eksikliği Hastalığı Nedeni ve Belirtileri Nelerdir?

Severek tükettiğimiz lahana, karnabahar, şalgam, turp gibi sebzeler iyot eksikliği yapmaktadır. Bunu göz önüne alarak, eğer iyot eksikliğinin yarattığı hastalıklardan birini yaşıyorsak, bu sebzeleri daha dikkatli ve ölçülü kullanmak gerekir. Sağlıklı insanlarda hastalanmamak için bu sebzeleri kullanırken aşırıya kaçmamalıdırlar. İyot eksikliği vücutta halsizlik, cilt kuruluğu, ciltte kalınlaşma, kabızlık, saç dökülmesi, adet düzensizliği, kilo artışı, unutkanlık, depresyon, kalp ve akciğer yetersizliği, tırnaklarda kırılma gibi belirtilerle haber verirler.

İyot Eksikliğinde Meydana Gelen Hastalıklar
İyot Eksikliği Hastalığı Tedavisi: İyot eksikliğini, iyotlu tuz kullanarak giderebiliriz. İyotlu tuzu kullanırken dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. İyotlu tuzu, nemli olmayan serin ortamda, güneş ve ışık görmeyen koyu renkli kaplarda saklanmalıdır. İyotun uçmaması için çabuk tüketilecek şekilde az satın alınmalıdır. Tuzun ağzı açık bırakılmamalıdır. İyotlu tuzla birlikte iyot içeren besinlerde düzenli olarak tüketilmelidir. Bu gıdalar süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, peynir, yumurta, sebze, bitkisel ve hayvansal gıdalarla düzenli beslenme yapıldığında iyot eksikliği giderilmiş olur. İyotlu tuz kullanımı bırakıldığında iyot eksikliği tekrar ortaya çıkabilir. Bu hususlara dikkat edildiğinde iyot eksikliği giderilmiş olur ve rahatsızlıklar olmaz. Özellikle hamile kadınlar, iyot oranı yüksek besinler tüketmelidir.
" } ] }